SzAnDiI BlOgJaA.♥



2010. március 15., hétfő

Nagy nap...part 2.

én speciel,ma kettős ünnepet ülök.és így van ezzel még soksoksok ember.a mai nap egy szülinapot is ünneplek.nagyon jelentős,világ viszonylatban is kiemelkedő szülinapot.
1892-ben ezen a napon alapították a Liverpool Football Clubot.


John Houlding,a város akkori polgármesterének az érdeme.

Azóta az egyesület a története során számos dicső győzelmet, csúfos vereséget és tragédiát is megélt, de mindig talpra állt, és még most, a huszonegyedik században is a világ egyik legnépszerűbb egyesülete.Én júniusban ünneplem a 8. szurkolói szülinapom.
Az egyesület első tétmérkőzésen elért gólját Malcolm McVean szerezte.
Tom Watson érkezésével egy időben cserélték le a klub színeit is, az addigi kék-fehér összeállítást felváltotta a híres vörös-fehér kollekció. 1901-ben pedig a skót válogatott Alex Raisbeck első Liverpool csapatkapitányként a magasba emelhette a Futball Liga trófeáját. Miután 1906-ban újabb bajnokságot nyert a csapat – az Everton pedig az FA Kupát hódította el -, szükségessé vált a stadion kibővítése is, ekkor egy hatalmas, meredek lelátót emeltek a déli kapu mögötti részen. A létesítmény a keresztségben Spion Kop nevet kapta, az egyesület így állított emléket a második búr háború során, 1900-ban megvívott ütközet áldozatainak, hiszen a lancashire-i ezred 300 halottjának nagy része liverpooli volt.
A Liverpool 1914-ben jutott be először az FA Kupa döntőjébe,amit 1:0-ra elvesztett a Brunleyvel szemben.
Majd a csapat érintett volt az angol futball egyik legelső, 1915-ös fogadási botrányában is, a végeredmény befolyásolása miatt több Liverpool és Manchester United játékost is eltiltottak.
A csapatnak voltak sikerei(több sikertelen FA-kupa döntője)majd lecsúsztak a másodosztályba is.
Aztán 1959 decemberében minden megváltozott,Bill Shankly érkezésével.
Akkoriban egy szép múltú másodosztályú csapathoz érkezett és 15 évvel később Európa egyik legjobb csapatának edzőjeként vonult vissza.1964-ben végre elnyerték újra a bajnoki címet,de ebben az évben váltottak szerelést,a korábbi vörös-fehér immáron teljesen vörös lett.Majd FA-kupát nyertek és első európai kupaszereplésük során az elődöntőig meneteltek.
1973 végül elhozta az első nemzetközi sikert is az UEFA-kupa elhódításával, emellett a bajnoki cím is visszatért Liverpoolba.Következő évben Shankly visszavonult,teendőit pedig Bob Paisleyre hagyta,aki később a legsikeresebb edzőként vonult be a klub történetébe.
Bob Paisley-t az 1974-75-ös szezonra nevezték ki menedzserré, miután elődjét nem sikerült rábeszélni a folytatásra. Bár a végtelenül szerény szakember sem tervezett sokáig maradni, csak addig, amíg meg nem találják Shankly méltó utódját, végül egészen 1983-ig ült a kispadon.Az egyetlen szezon, amelyikben nem nyert trófeát, az az első, az 1974-75-ös volt. Sikerei: bajnoki cím (1976, 1977, 1979, 1980, 1982, 1983), BEK (1977, 1978, 1981), UEFA-kupa (1976), Ligakupa (1981, 1982, 1983)
Bob Paisleyt a 63 éves veterán edző, Joe Fagan ült a menedzseri székbe Paisley nyugdíjba vonulása után és irányítása első évében a Liverpool az első olyan angol klubbá vált, amelyik egy szezonon belül három jelentős trófeát is meg tudott nyerni, a bajnokságot, a BEK-et és a Ligakupát.
Fagan második és egyben utolsó szezonjában a csapat elveszítette a bajnoki címet a városi rivális Everton ellenében.
Majd ismét bejutottak a BEK döntőjébe, ahol az olasz bajnok Juventus várt rájuk a brüsszeli Heysel Stadionban rendezendő mérkőzésen. A kezdőrúgás előtt összecsapás alakult ki az olasz és az angol szurkolók között, és egy leomló oldalfal következtében 39, többségében itáliai drukker életét vesztette.A tragikus események visszhangjaként az UEFAmeghatározatlan időre az összes angol csapatot kitiltotta az európai kupákból, végül csak 1990-ben térhettek vissza, a Liverpool pedig csak 1991-ben.
Fagan a Heysel-tragédia után visszavonult, őt – a Liverpool története során először – játékos-menedzserként a klub csatára, Kenny Dalglish követte.
Fagan távozása után tehát a csatár Kenny Dalglish kapta meg a menedzseri posztot, aki ekkor már világklasszis támadó volt és most lehetőséget kapott arra, hogy edzőként is bizonyíthasson. Dalglish első szezonja – az 1985-86-os – nem is sikerülhetett volna jobban, hiszen a Vörösök az Evertont, a West Ham United-et és a Manchester United-et megelőzve megnyerték a bajnoki címet. Dalglish – kora ellenére – ekkor még mindig az egyik legjobb támadónak számított, és Ian Rush-sal alkotott csatárduójukat egész Anglia rettegte.
Az 1988-89-es idényt leginkább a Hillsborough-tragédia árnyékolta be. 1989. április 15-én, mikor a Liverpool a Nottingham Forest ellen játszott FA Kupaelődöntőt Sheffieldben, a túlzsúfolt lelátókon több száz szurkoló préselődött a lelátókat a pályától elválasztó kerítéshez.Kilencvennégyen haltak meg aznap, a kilencvenötödik áldozat négy nappal később hunyt el, a kilencvenhatodik pedig négy évig feküdt kórházban, mikor egy törvénymódosításnak köszönhetően engedélyezték, hogy lekapcsolják a lélegeztető-gépről.
Az 1989-90-es évben Dalglish öt év alatt harmadszor juttatta élvonalbeli bajnoki címhez a csapatot,mindez idáig az utolsót.Majd Dalglish benyújtotta a lemondását.Nem kellett magyaráznia döntésének okát: a Hillsboroughban történt események miatt láthatóan megviselt mester nem tudott tovább a menedzseri poszt nyomásával együtt élni, Graeme Sounesst nevezték ki menedzsernek.
Souness liverpooli menedzser-karrierje emlékezetes rajtot vett, hiszen rögtön első teljes szezonja végén FA Kupa sikerre vezette a csapatot, amivel indulási jogot szerzett a következő évi KEK-sorozat küzdelmeibe.A Premier League történetének első szezonját a hatodik helyen zárta a Liverpool, 1994 januárjában Souness lemondott.
Souness-t a „Boot Room” generáció vereránja és egyben utolsó tagja,Roy Evans váltotta a menedzseri székben. Evans az ötvenes évek vége óta állt a klub alkalmazásában, tehát erősen kötődött az egyesülethez. Az 1993-94-es szezont viszont már nem tudta megmenteni, kiábrándító módon a csapat mindössze a nyolcadik helyet szerezte meg a tabellán,majd sikertelen FA-kupa,KEK elődöntő következett,míg Michael Owen be nem robbant a köztudatba az 1997-98 as szezonban.
És vele jött Gerard Houllier kinevezése is.
A 2000-01-es idény viszont hosszú évek óta a legsikeresebb volt, Owen, Fowler, Steven Gerrard és Sami Hyypiä vezérletével a csapat a harmadik helyen végzett a Premier League-ben, aminek köszönhetően először nyertek indulási jogot a Bajnokok Ligájába. Ez az év még három kupát is hozott a vitrinbe, hiszen a Liverpool megnyerte mind a Ligakupát, mind az FA Kupát, mind pedig az Alavés ellenében az UEFA-kupát egy hihetetlenül változatos mérkőzésen, 5-4 arányban, arany(ön)góllal.A 2003-04-es szezon után végül a vezetőség a váltás mellett döntött, a franciának távoznia kellett.
Rafael Benítez vette át Houllier-től a stafétabotot.
Bár a bajnoki küzdelem a kiábrándító ötödik helyezéssel zárult, az idény mégis egy meglepő siker miatt emlékezetes marad. Több fantasztikus mérkőzés után meglepetésre a Liverpool bejutott a
Bajnokok Ligája döntőjébe, ahol minden idők legnagyobb feltámadását bemutatva, a félidei 0-3 után kiegyenlítettek és büntetőkkel győztek az olasz AC Milan ellen.Azóta volt még egy BL döntő,amikor ismét a Milannal kerültünk párba és 2-1 re kaptunk ki. A bajnokságban sikerült mindig legalább 4.ként végezni,bár azóta is várjuk,hogy végre megnyerjük a Premier Ligát.

A klub sikerei:18-szoros angol bajnok.5-szörös BL győztes,3-szoros UEFA-kupa győztes,3-szoros Európai Szuperkupa győztes,7-szeres FA-kupa győztes,7-szeres Ligakupa győztes,15-szörös Angol Szuperkupa győztes,4-szeres másodosztályú bajnok.


Örök szerelem.Nagy nap ez a mai.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése