SzAnDiI BlOgJaA.♥



2010. március 25., csütörtök

A Föld órája.

Jelképes villanylekapcsolással figyelmeztet az energiatakarékosságra és a környezetszennyezésre a Sydney-ből indult Föld órája akció, mely mára világmozgalommá nőtte ki magát. Március 27-én este elsötétül az [origo] címoldala és adásszünetet tart az OzoneNetwork. Egy óra takarékoskodás viszont nem váltja ki, ha valaki az év többi, nyolcezer-egynéhányszáz órájában nem törődik a környezettel.

A tervek szerint szombat este olyan nevezetességek sötétülnek el egy órára, mint a budapesti Lánchíd, az Eiffel-torony, a New York-i Empire State Building, vagy éppen San Francisco leghíresebb látványossága, a Golden Gate híd.

A minden időzónában március 27-én, szombaton este fél 9-kor kezdődő, egyórás elsötétítéssel az esemény szervezője, a WWF (Természetvédelmi Világalap) az éghajlatváltozás veszélyeire hívja fel a világ figyelmét. A szervezet magyarországi egyesületének adatai szerint itthon 74 település, 217 intézmény és vállalat, továbbá több mint 5300 magánszemély csatlakozott a 2010-es kezdeményezéshez az akció honlapján.

Bár a WWF itthon nem szervez a Föld órájához kapcsolódó programot a hivatalos budapesti ünnepélyes lekapcsoláson kívül, ám civil szervezetek, önkormányzatok, művelődési házak, egyetemek szerveznek saját, az eseményhez kapcsolódó programokat. Az egyes résztvevő országok WWF irodái viszont jellemzően mind szerveznek helyi eseményeket, és világszerte több tízezer, a Föld órájához kapcsolódó, alulról szerveződő esemény várható idén is, csakúgy, mint múlt évben.

Elsötétül az [origo] és az iWiW, adásszünetet tart az OzoneNetwork

A Föld óráján ismét arra biztatjuk olvasóinkat, hogy kapcsolják le otthon a világítást, és így csatlakozzanak az energiatakarékosságra figyelmeztető akcióhoz. Erre hívja fel a figyelmet az [origo] és az Iwiw elsötétülő címoldala, és az egyórás tévé-adásszünetet tartó OzoneNetwork (a fekete képernyőkkel önmagában nem lehet sokat spórolni, a kezdeményezést üzenetnek szánjuk). Az iWiW-en már lehet csatlakozni a Föld órája 2010 klubhoz. Valamint az is lényeges, hogy az iWiW-en tavaly év végén készült el egy olyan háttértechnológiai fejlesztés, ami az aktuális terheltségtől, látogatottságtól függően képes automatikusan ki- és bekapcsolni a kiszolgáló szervereket. Ezzel a csúcsidőn kívüli időszakokban áramot spórolhatunk valamint jelentősen csökkenthető a széndioxid kibocsátásunk.

Az idei eseményen az alábbi hírességek vagy lekapcsolják a villanyt, vagy támogatják a kitűzött célokat: Edward Norton, Alanis Morrisette, a Coldplay, Tom Jones, az ex-Spice Girl Mel C, az NBA sztárkosárlabdázója, Steve Nash, vagy éppen napjaink egyik topmodellje, Gisele Bündchen - és maga a Sötét Lovag, aki szerint "néha jól jön egy kis sötétség".

Az első Föld órája kampányt 2007-ben, az ausztráliai Sydney-ben tartották. A metropolisz kétmilliónál több lakosa - és maga a város is - lekapcsolta egy órára a nélkülözhető fényeket, így 10,2 százalékos áramfogyasztás-csökkenést mért a Sydney energiaellátását szolgáltató EnergyAustralia. Bár a fő cél a figyelemfelkeltés volt, az akcióval mintegy 5 százalékkal csökkent a légszennyező anyagok kibocsátása.

szóval 27én 20:30kor villanyoltás:D:D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése