SzAnDiI BlOgJaA.♥



2012. október 4., csütörtök

fahéj.

A fahéj a fahéjfa és/vagy a kasszia kérgéből készült fűszer.
Már az ókorban is rendkívül keresett volt; Indiából és Srí Lankáról több mint 2000 éve exportálják. A fűszerkereskedők valóságos rémmeséket terjesztettek róla, hogy magasan tartsák az árát. Az efféle „hírek” alapján írta le Plinius, hogy csak szörnyű denevérektől védett, eldugott mocsarakban terem.
3  fajtája van: ceyloni, kínia és malabári.
Hazánkba a 15. században érkezett el, és gyorsan beépült a nemesi konyha fűszerei közé.
Mintegy 300 éven át harcoltak egymással portugálok, franciák és angolok a fahéj kereskedelmi monopóliumának megszerzéséért. A fahéjat a 18. század végén hatalmas mennyiségben hozták be Európába.A fahéj az emésztőszervekre gyakorolt hatásai mellett a szív- és érrendszerre, valamint a vércukorszintre is jótékonyan hat. A Brit Diabétesz szövetség lapjának októberi száma egy olyan, 12 hetes vizsgálatról számolt be, amelyben igazolták, hogy napi két gramm fahéj jelentősen csökkenti a vércukorszintet és a vérnyomást.
 
na,miután mindenki roppant okos lett ma is,(köszi kockák a Wikipedián)elmondom miért is ez a naaaagy lelkesedés a fahéj után.egyrészt mert ősz van.és a fahéj divatszin,és a forró csokikon is ott csücsül.lassan itt a forraltbor és puncs szezon,tutira várja mindenki.sálak,sapkák,jó illatok.és fahéééj.én imádom.mézeskalács hegyeket tudnék késziteni,de enélkül nem lehet.ugye,hogy nagyszerűűű.és akkor nem esett még szó a bajor csemegéről,ami ugye fahéjcukorba sütött mogyoróóóó.Győrben kitűnő tájékozódási pont.ha érzed az illatot,tuti hétszentség h a virágpiacon jársz,egy köpésre a várfaltól és egy halom turisták számára izgalmas dologtól.
próbáltátok már a bundáskenyéren????édes lesz tőle ha cukrot raksz bele.és persze szórd meg ha kész lett.ősz van,barnás,karamellás ételeket kell ennünk.meg tököt.sütve.naná,h fahéjjal.na ugye,h imádnivalóóó????
 
és ha gyík vagy akkor még egy kis érdekesség wikitől:
Internetes mémként  terjedt az ún. Fahéj kihivás. (Cinnamon challenge) amelyben az otthon unatkozók homevideóban örökítik meg h esznek egy kanál fahéjat.na mégis.majd meg fulladnak a köhögéstől. akiketmeg érdekel,kb a röhögéstől :)
napi jó cselekedtként mondom: ne próbáljátok ki.ha natúrba akarjátok tolni a fahéjat,kérjetek hozzá egy cikk narancsot,meg 2 cl tequilát
csók,puszi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése